expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Kontrolka tlaku oleje: v čem je problém?


Pokud se vám v autě rozsvítí tato kontrolka, měli byste okamžitě zpozornět. Jedná se totiž o kontrolku tlaku oleje, která upozorňuje na pokles tlaku motorového oleje. My se dnes společně podíváme na to, jaké poruchy mohou rozsvítit tuto kontrolku.



Pokud je vše v pořádku, tak kontrolka tlaku oleje se rozsvítí při otočení klíčku do druhé polohy a po nastartování následně zhasne. Pokud neustále svítí i po nastartování, tak někde bude problém, který je třeba bezodkladně vyřešit. V takovém případě byste neměli pokračovat v jízdě, ale co nejdříve vyhledat servis.

Nízký tlak oleje totiž způsobuje nedostatečné mazání a chlazení pohyblivých komponentů motoru. Následně se zvýší teplota a absence mazání může způsobit neopravitelné škody na motoru.

Rozsvícení kontrolky tlaku oleje je způsobeno poklesem tlaku oleje v mazacím systému motoru. Tento pokles mohou způsobovat následující poruchy:
  • ucpaný olejový filtr
  • ucpané sítko přívodu motorového oleje
  • opotřebovaná hlavní ložiska klikového hřídele
  • opotřebované či jinak poškozené olejové čerpadlo
  • otevřený regulační ventil tlaku oleje při nízkých otáčkách motoru
  • uvolněné či prasklé sací potrubí oleje

Kontrolku tlaku oleje byste si však měli všímat i při zapnutí zapalování. Tehdy by se měla rozsvítit a pokud se tak neděje, může jít o vadný snímač tlaku oleje, přerušený přívod proudu ke snímači nebo o chybnou kontrolku tlaku oleje. V takovém případě kontrolka nepracuje správně a neumí podat informaci o skutečném tlaku oleje v motoru.

Rozsvícenou kontrolku tlaku oleje není třeba podceňovat, protože při jejím ignorování si můžete způsobit ještě větší a dražší škody na vozidle.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku